Vliegvissen

 

De directe omgeving van Vale de Garcia biedt uitstekende mogelijkheden om te vliegvissen op glashelder stromend water waar je zelden iemand tegenkomt. Op vijf minuten rijden stroomt in een ongerepte omgeving de Ribeira da Isna. Met een aftma 3 of 4 kan je vanaf de kant of wadend goed vissen op barbeel,  boga boga (soort sneep) en heb je ook kans op een bruine forel.

Het is mogelijk een Portugese vliegvisser in te schakelen. Hij spreekt Engels en Frans. Ook prima vismogelijkheden (iets verder weg) bij Troviscal of andere rivieren zoals de Ribeira da Serta, Ribeira de Alge of de Ribeira de Pera. Andere vismogelijkheden (20 minuten rijden van Vale de Garcia) bieden de stuwmeren van de Zezere. Goede kans om hier karper of blackbass te vangen. Hiervoor mag je toch wel zeker een aftma 6 inzetten.

Gois/Serra da Estrella

De wereldkampioenschappen vliegvissen in 2006 zijn o.a. gehouden op de prachtige rivier de Rio Ceira ongeveer een uur rijden ten noorden van Serta. Het plaatsje Gois biedt een goed uitgangspunt om wilde forel te vangen onder lastige omstandigheden (veel bomen). Of probeer het eens in het uitgestrekte natuurpark Serra da Estrela. Dit park is weliswaar twee uur rijden van Vale de Garcia maar biedt voor de vliegvisser die iets bijzonders wil legio mogelijkheden. Forelrivieren zijn de Alva en de Rio Mondego. Of de meren Lagoa Comprida en Valo do Rossim. Je vist in een  bijna buitenaards landschap. Ook op deze stekken vonden destijds de wereldkampioenschappen vliegvissen plaats. En dat zegt genoeg. Verwacht overigens geen grote forel. 25 cm is voor Portugese begrippen al groot.

Vergunning

Om te mogen vissen is in Portugal een vergunning (licenca) nodig. Je kunt een nationale vergunning (zoet water)kopen waarmee je in heel Portugal kunt vissen. Deze kost ongeveer 6 euro voor een heel jaar! Je kunt ook kiezen voor een regionale vergunning (noord, centrum of zuid). Kosten: drie euro. Deze vergunningen kunnen van maandag tot en met vrijdag gekocht worden op het kantoor van het Ministerie van Landbouw en Visserij in Serta.

Een visvergunning kan ook worden gekocht (met behulp van Erica of Fons) via een Multibanco(pinautomaat) in Cardigos, 5 kilometer van Vale de Garcia. Je hebt dan wel een rijbewijs, identiteitskaart of paspoort nodig. Groot voordeel is bij aankomst in het weekend dat je direct kunt gaan vissen.

Visseizoen

Per vissoort is bepaald wanneer je mag vissen. Wij noemen de visseizoenen voor de meest voorkomende vissoorten:

 

Vis                         Seizoen

Forel                     1 maart tot 31 juli

Blackbass            1 juli tot 14 maart

Barbeel                1 juli tot 14 maart

Karper                  1 juli tot 14 maart

 

Tight lines!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *